top of page

Help, dieetwensen! Steffi Haazen deelt verrassende tips & tricks voor eventcatering

Hongerig en dorstig naar trends & ontwikkelingen in eventcatering. Dat waren onze leden van het Platform Cultuur Locaties (PCL) op 15 april jl. in het Louwman Museum. Voor de Themabijeenkomst Catering werden de 100 aanwezigen niet alleen ondergedompeld in de heerlijkheden uit de keukens van vijf gerenommeerde cateraars, zij kregen bovendien een spoedcursus van Steffi Haazen, diëtist en foodspecialist.

In haar presentatie deelde ze de effecten van eten en drinken op je lichaam en gaf ze concrete tips mee om zelf aan de slag te gaan met de juiste voeding voor je gasten. Die delen we hier natuurlijk graag!

Steffi Haazen is afgestudeerd als diëtist en ze is deskundig op het gebied van voeding en allergenen. Voor verschillende organisaties, zo ook voor een van de aanwezige leden, werkt ze aan een gezonder aanbod aan voedsel en dranken.


Waarom is voeding belangrijk? Gezonde voeding is hot. Wie dat niet doorheeft, heeft onder een steen gelegen de afgelopen jaren. Maar er is meer onder de horizon dan superfoods en geheelonthouding. Als je weet wat de invloed van voeding is op het lichaam, kun je echt goede keuzes maken. Daarom neemt Steffi de aanwezigen mee in hoe je voeding inzet tijdens een event.

Gezonde voeding is namelijk in de basis voor iedereen hetzelfde. Om de volgende drie redenen is voeding voor ons allemaal belangrijk:

  1. Gezondheid

  2. Sociaal & plezier (voeding als verbindende factor)

  3. Fit gevoel gedurende de dag

We kunnen de dag en onze behoeften op het gebied van voeding redelijk goed in kaart brengen. We willen een bodem leggen en onszelf activeren voor de dag (ontbijt), we hebben tussendoor oppeppers nodig (koffie), we willen helder blijven en dorst lessen (water), soms hebben we een energiekick nodig (tussendoortje). Om op te laden op de helft van de dag schuiven we aan voor de lunch. En de dag afsluiten doen we met een diner. Thuis, samen, alleen, of buiten de deur.


We maken zelf keuzes Op al deze momenten hebben we de keuze tussen goede en minder goede voeding. Nemen we een Mars of toch een appel. Een volkorenbroodje of een pizza? En wat geven we onze gasten: chocolade, nootjes, yogurt, appeltaart of een hamburger? Steffi laat in haar presentatie een sheet zien, genaamd ‘Meer versus minder’. Zo kun je eenvoudig zien waar je eigenlijk wat meer van zou moeten nuttigen. En wat je beter kan laten staan (of kunt minderen).

  • Zo staat in de kolom ‘meer’ (bijna) vanzelfsprekend: water en kruidenthee, groente en fruit, peulvruchten, noten, plantaardige olie, eiwitbronnen, plantaardige alternatieven voor zuivel en vooral ook meer variatie!

  • Bij minder vind je – ook vanzelfsprekend, want eigenlijk weten we het stiekem best: vetten, suikers en dranken die calorieën bevatten.

Hoe vertaal je die gezondere suggesties naar events? Steffi: “We zien dat mensen veel vaker op veel verschillende locaties zijn. Vroeger had je misschien een vast restaurantje waar je met het gezin naartoe ging. Nu ‘landen’ mensen met meer regelmaat in een horecagelegenheid. De trend is nu eenmaal dat mensen vooral thuis bewuster bezig zijn met voeding, dat willen ze eigenlijk buiten de deur niet meteen loslaten. Ook niet op events. Dus verras je gasten met goed en gezond eten. Je zult zien dat het loont.”


Tips & tricks

  1. Zorg dat je gasten helder blijven Bij 1% tot 3% vochtverlies functioneren hersenen al minder met een slechtere concentratie en vermoeidheid als resultaat. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt voor je gasten. Je wilt dat ze klaar zijn voor een voorstelling of congres en niet dat ze last krijgen van een slechthumeur! Het percentage klinkt vaag, maar als je met 60 kilo lichaamsgewicht op een warme dag zo’n halve liter vocht verliest, heb je al last van de gevolgen van uitdroging. Tip: Zorg dat er veel punten zijn waar je gasten water kunnen krijgen of tappen. Je kunt water ook ‘opleuken’ met wat fruit of een kruidenmengsel erin.

  2. Zorg dat je alternatieven hebt voor koffie en alcohol Mensen lijken bijna afhankelijk van koffie te zijn. Maar het advies is niet meer dan 2 tot 3 kopjes per dag. Met al die geweldige lekkere koffies van barrista’s in koffietentjes, horeca en zelfs op kantoren voelen we ons koning te rijk, maar stiekem zijn deze koffies minder goed dan de good old filterkoffie van weleer. Daaruit werd namelijk het stofje cafestol gefilterd. Cafestol zorgt voor een verhoging van het slechte cholesterol in je bloed. Van alcohol weten we dat het niet goed voor je is. Ook de laatste onderzoeken wijzen uit dat zelfs een beetje alcohol niet goed is voor de gezondheid (wat het ‘1 rode wijntje per dag is voor je’ weerlegt). Natuurlijk kunnen we nog steeds genieten van een goed glas wijn, maar bied ook alternatieven aan je gasten aan. Tip: Zorg dat je dranken hebt die op een andere manier een leuk en gezellig gevoel geven. Thee: naast groene en zwarte thee (theïne -waar polyfenolen inzit- is bewezen goed voor je!) kun je ook verschillende kruidenthee aanbieden. Of gemberthee; maak van gember puree door het in de blender te doen, leng het aan met een beetje water en doe dat in spuitflessen. Zo is het 3-5 dagen goed houdbaar in de koelkast. Frisdranken; met minder/geen suiker of met kruiden erin. Er zijn steeds meer smaakvolle dranken op de markt die gezonder zijn. Kombucha; minder bekend, maar het blijkt gastronomisch breed inzetbaar te zijn. Jonge sommeliers zijn zich bewust van de nadelen van alcohol en vinden het leuk om met – eveneens natuurlijk gefermenteerde product – te experimenteren. Kombuch is, net als wijn, goed te combineren met verschillende gerechten. Minder alcohol of alcoholvrije dranken; zoals gingerbeer! De Mocktail (klinkt leuker dan de Virgin Cocktail) en de alcoholvrije spirits (bijvoorbeeld die van het merk Seedlip). Je hoeft dus niet de experimenteren met de smaak, maar met andere ingrediënten.

  3. Zorg voor veel groenten in het gerecht In groenten zitten veel voedingsvezels, hierdoor zullen je gasten langer voldaan zijn van een maaltijd. Bovendien geven deze stoffen veel energie en zijn ze licht verteerbaar. Het moet ook een lekker gevoel geven, want je zorgt op deze manier goed voor je gasten. Eigenlijk zou 50% van hun bord gevuld moeten zijn met groenten. Tip: Met meer groenten en minder vlees ben je ook economisch goed bezig: 50% meer groenten en 20% minder vlees leidt tot 113% meer groenten en 13% minder vlees*. Volgens een bekende chefkok zijn groenten ook inkooptechnisch voordeliger én zijn groenten minder bewerkelijk dan vlees & vis. * blijkt uit onderzoek van Greendish / Universiteit van Wageningen

  4. Van snacks met veel suiker krijgen je gasten een dip Als je iets met suiker serveert weet je dat je gasten een dip krijgen. In dat geval moet je zo’n 1 á 2 uur erna al een gewone maaltijd of een andere hap serveren. Tip: Doe ook hier meer met groenten en fruit en zet volkoren granen in bij tussendoortjes. Een beetje pit en een beetje suiker kunnen best, maar dan wel in combinatie met fruit (voor de langzamere vertering).


Help, dieetwensen! Voor veel locaties zijn dieetwensen niet de leukste input van gasten. Hoe kun je het beste omgaan met wensen (vegetarisch, vegan) en allergieën (lactose, glucose, gluten)?

Steffi: “Wees transparant en communiceer over de alternatieven die je aanbiedt. Niet alleen in een foodbook, maar ook bij de gerechten, bijvoorbeeld door leuke signing bij de borden te zetten met daarop de allergenen. Ik ben bijvoorbeeld op latere leeftijd allergisch geworden voor selderij, een ingrediënt dat in heel veel producten zit; van mayonaise tot bouillon! Maar het is onzichtbaar en daarom weet ik nooit zeker of ik bepaalde gerechten kan nemen. Toch kom ik naar een locatie om te genieten, net als elke gast. Dan is het toch een kleine moeite om open en transparant te zijn naar je gasten zodat zij degenen met een allergie of dieetwens ook van een totaalbeleving kunnen genieten? En, kom ook op dit vlak met leuke, verrassende en goede alternatieven, zoals voor mensen met een gluten- en lactose intolerantie en vegetarische wensen:

  • Ontbijt: chia pudding van plantaardige melk

  • Lunch: vega-burger met een glutenvrij hamburgerbroodje

  • Diner: risotto en serveer de kaas apart

  • Dessert: sorbetijs met vers fruit

Join the good food revolution Tenslotte roept Steffi alle leden van PCL op om onderdeel te worden van deze good food revolutie: “Het hoeft niet altijd geld te kosten, je kunt er zelfs een verdienmodel van maken en gelijktijdig je gasten verrassen met hele goede en smaakvolle alternatieven.” Wil je meer weten over voeding en heb je vragen als ‘hoeveel water moet je dagelijks drinken’, ‘is gekweekte vis beter voor het milieu dan wilde vis’ en ‘is speltbrood gezonder dan tarwebrood’? Ga dan naar www.zuiver-eten.nl en bestel het boek Tenminste houdbaar tot, waarin Steffi je leert gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding.

Door: Barbara van Baarsel - Buro Barcode

Comments


bottom of page